Ultima actualizare octombrie 27th, 2024 1:00 PM
Noi 18, 2013 admin Satu Mare Comentariile sunt închise pentru CSAVOSSY GYORGY, CETĂŢEAN DE ONOARE A MUNICIPIULUI CAREI
Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, la Castelul Károlyi
din Carei a avut loc un dublu eveniment cultural.
Acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului
Carei domnului Conf. Dr. Ing.CSÁVOSSY GYÖRGY
de către primarul Careiului Eugen Kovacs şi lansarea
primului dicţionar enologic descriptiv roman-maghiar
şi maghiar-roman scris de dl ing. Komáromi József.
La aceste evenimente au participat pe lângă invitaţii principali, edilii locali şi judeţeni, peste o sută de persoane, producători locali şi autohtoni de vin, enologi şi simpli iubitori ai vinurilor. În cadrul acestui şir de evenimente, Ansamblul Rekettye şi Ansamblul Ceatăra au susţinut câteva momente artistice inedite.
Date despre domnul Conf. Dr. Ing. CSÁVOSSY GYÖRGY:
S-a născut la Timişoara dintr-o familie de agricultori. După terminarea studiilor elementare şi liceale a absolvit în anul 1945 Şcoala Superioară de Polithenică din Timişoara, şi facultatea de agronomie din Cluj în anul 1949, obţinând titlul de inginer agronom.
În anul 1993 dobândeşte titlul de Doctor în Ştiinţele Agricole, ce i s-a acordat de către Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii Agricole din Iaşi.
Profesia de bază practicată de el a fost cea de profesor de specialitate viti-vinicolă în cadrul a mai multe şcoli, ca de exemplu: Şcoala Profesională Viticolă Diosig (Bihor), Şcoala Medie Tehnică Agricolă Ciumbrud-Aiud, Liceul Horticol Aiud, profesor universitar la Facultatea de Horticultură din cadrul Institutului de Agronomie Cluj – catedra de vinificaţie. Profesor universitar la Facultatea de Horticultură şi Industria Alimentară din Budapesta, secţia detaşată la Miercurea Nirajului între anii 1995-2006. Între anii 2005-2007 activează ca profesor universitar la Universitatea „Sapientia”.
Activitatea de cercetare şi-a desfăşurat la Staţiunea de Cercetare Viti-vinicolă din Blaj între anii 1957-1958 respectiv şi întra anii 1969-1992.
Rezultatele activităţii lui de cercetare sunt cu totul deosebite şi de mare importanţă, recunoscute şi apreciate în ţară şi în Europa.
Este autor de tratate de viticultură şi vinificaţie şi în tematica de filozofia vinului. Între 1957-2000 a editat tratate de valoare ştiinţifică deosebită, din care cel puţin 10 la număr au servit şi servesc şi în prezent la pregătirea şi perfecţionarea specialiştilor.
Publicaţii ştiinţifice numeroase au apărut în revistele de specialitate în limba română, maghiară, şi mai apar inclusiv în zilele noastre. A ţinut comunicări la sesiunile ştiinţifice organizate de universităţile şi staţiunile de cercetare de profil viti-vinicol din ţară şi străinătate.
Vinurile realizare sub conducerea d-lui profesor la Liceului Agricol Ciumbrud au fost premiate cu peste 30 de medalii la concursurile internaţionale.
A făcut parte în comisia de zonare a soiurilor de viţă de vie pe teritoriul României, în prezent este prezent este membru de juriu la concursuri internaţionale de vin.
În decursul vieţii sale a ocupat şi ocupă şi în prezent o serie de funcţii de mare prestigiu, din care amintim doar câteva: preşedintele Uniunii Gospodarului Ardelean, membru pe viaţă al Academiei de Vin din Ungaria, membru al Oficiului Naţional Român al Viei şi Vinului, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
A obţinut distincţii ca de exemplu: Profesor de Onoare 1975, Ordinul Muncii 1969, distinţia literară „Pană de Aur”, „Bradul de Argint”, Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merit a Republicii Ungaria etc.
Se recunoaşte în general că persoana care este pasionată în prepararea vinurilor de calitate, admiră şi preaslăveşte vinul, este ataşată în acelaşi timp artei şi literaturii. Afirmaţia este valabilă şi în cazul Domnului Csávossy György, care în decursul vieţii sale a depus o activitate creatoare imensă şi fructuoasă în literatură, fiind autorul a cel puţin 20 de opere editate, poezii, dramă, esee, piese de teatru, poezii pentru copii, comedii. Multe din ele au fost traduse şi în alte limbi.
Dar ce legătură au meritele (numai parţial) enumerate cu noi, cu careienii? Răspunsul este foarte simplu, fiindcă vorbim depsre un om de ştiinţă de mare renume, cetăţean al patriei noastre, care a contribuit la înbogătăţirea culturii transilvănene şi universale, fiind ataşat şi cauzei de viticultură şi vinificaţie din Carei. Putem afirma cu convingere deplină, că fără el nu s-ar fi realizat nivelul vinicol careian, nici concursurile de vin care au devenit tradiţionale în oraşul nostru, el fiind iniţiatorul acestora, încă din anii 1990. Nu a regretat niciodată timpul sacrificat pentru dezvoltarea, perfecţionarea vinificaţiei careiene, pentru a propaga consumul civilizat de vin. El a fost cel care ne-a învăţat cum să fim pretenţioşi la calitatea vinului, ne-a învăţat modul de organizare a concursurilor, modul de prezentare şi de ţinută şi consumul civilizat şi moderat a vinului. Personalitatea lui emană sentimentul de admiraţie şi dragoste faţă de vin, preaslăvirea vinului dătător de sănătate şi de înţelegere între oameni. A reuşit, ca în Carei, o bună parte dintre producători, să înţeleagă că viticultura şi vinificaţia sunt îndeletniciri plăcute, creatoare, lăudabile. Eforturile lui, insistenţa manifestată timp de peste un deceniu, pare-se că poartă mesajul unei lumi minunate a vinului, a spiritului de dăruire pentru o cauză promiţătoare în Carei.
A condus în decursul anilor activitatea juriilor de concurs, formând totodată alături de el şi o nouă generaţie de oameni consacraţi, din care mulţi au reuşit să preia şi să continuie această activitate. Nu s-a mulţumit niciodată cu simpla apreciere sau notarea valorii vinului, ci după terminarea concursului sau chiar în decursul acestuia a analizat „pe loc” vinul în cauză, stând de vorbă cu producătorii. Deasemenea la invitaţia gospodarilor din Carei sau din împrejurimi, s-a deplasat împreună cu specialiştii care îl însoţeau la nenumărate pivniţe de vin, acordând sfaturi practice pe loc.
A reuşit prin muncă insistentă şi cu răbdare să „crească” o serie de oameni care s-au specializat în materie şi au devenit enologi de seamă în judeţ sau chiar peste hotare.
Asemenea, în urma activităţii lui, parcă „au răsărit” mulţi producători de vin, atât în Carei cât şi în împrejurimi, aceştia au devenit recunoscuţi pentru calitatea bună a vinurilor lor, ani la rând.
A insistat şi insistă în continuare pentru exportul intern al vinului executat direct de producător prin organizarea turismului numit “drumul vinului”.
Pe lângă cele menţionate, trebuie să amintim că domnul Csávossy este adeptul consumului moderat, al calităţii vinurilor, este un promovator al filozofiei Bachusiene şi nu în ultimul rând un iubitor al tradiţiei vinurilor.
Iun 05, 2016 Comentariile sunt închise pentru Surse/ Diferenta mica intre principalii candidati la Primarie!
Iun 05, 2016 Comentariile sunt închise pentru SATU MARE VOTEAZĂ! Vezi care e prezenţa la urne în judeţ!
Iun 05, 2016 Comentariile sunt închise pentru SATU MARE VOTEAZĂ! Vezi care e prezenţa la urne în judeţ!
Mai 25, 2014 Comentariile sunt închise pentru SATU MARE – Alegeri europarlamentare şi parţiale pentru Colegiul 2
Oct 27, 2024 Comentariile sunt închise pentru Viata la tara 27.10.2024
Oct 26, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oameni si fapte 26.10.2024
Oct 25, 2024 Comentariile sunt închise pentru Incursiune in cotidian 25.10.2024
Oct 20, 2024 Comentariile sunt închise pentru Glasul Bisericii 20.10.2024
Iul 17, 2020 Comentariile sunt închise pentru DJ 193 A va fi refăcut pe toată lungimea
Iul 15, 2020 Comentariile sunt închise pentru Căutat de autoritățile române, oprit la intrarea în țară
Iul 15, 2020 Comentariile sunt închise pentru Satu Mare mai are doar un singur INFECTAT cu Coronavirus
Iun 10, 2020 Comentariile sunt închise pentru RESPONSABILITATE. Investiție de un milion de lei, FINALIZATĂ într-o comună sătmăreană
Iun 05, 2016 Comentariile sunt închise pentru Surse/ Diferenta mica intre principalii candidati la Primarie!
Iun 05, 2016 Comentariile sunt închise pentru SATU MARE VOTEAZĂ! Vezi care e prezenţa la urne în judeţ!
Iun 05, 2016 Comentariile sunt închise pentru SATU MARE VOTEAZĂ! Vezi care e prezenţa la urne în judeţ!
Mai 25, 2014 Comentariile sunt închise pentru SATU MARE – Alegeri europarlamentare şi parţiale pentru Colegiul 2
Aug 18, 2020 Comentariile sunt închise pentru Muzică și voie bună
Dănțăușii din Cuța, în direct la NORD VEST TV În...Mai 28, 2020 Comentariile sunt închise pentru Viața la țară
S.O.S. zootehnia sătmăreană ! Toader...Mai 28, 2020 Comentariile sunt închise pentru Incursiune în cotidian
De ziua Eroilor Col.(r) VOICU ȘICHET –...